Апелативен съд – Пловдив потвърди решението на Окръжен съд,  с

...
Апелативен съд – Пловдив потвърди решението на Окръжен съд,  с
Коментари Харесай

Окончателно! Вакъфските имоти са на Община Пловдив, падна пречка за нов многоетажен паркинг

Апелативен съд – Пловдив удостовери решението на Окръжен съд,  с който се отхвърлят претенциите на   „ Мюсюлманско вероизповедание ” – София за реституирането и връщането на благосъстоятелност на четири парцела в центъра на Пловдив.
Прочетете още
Със свое решение магистратите отхвърлят всички искания на религиозната организация,  като те ще би трябвало да платят и 43 000 лв. правосъдни разноски на Община Пловдив

Това се случва 10 години след огромните митинги в Пловдив,  Стара Загора и Карлово. Тогава хиляди от цялата страна стачкуваха против настояванията за предаването на парцелите на „ Мюсюлманско вероизповедание ”.

В Пловдив претенциите бяха за четири парцела – Чифте баня, 3 къщи на бул. " Цар Борис Трети Обединител " против Водната палата и паркинга на Съдебната палата, както и турските гробища.  През 2014 година делото бе спряно, защото имаше каузи по отношение на правоприемника на религиозната общественост в България след  Освобождението.

В претекстовете е записано, че няма спор, че  „ Мюсюлманско вероизповедание ” е приемник на религиозните институции в Княжество България и Източна Румелия. То е било заличено през 1949 година. От документите по делото, които са показали от „ Мюсюлманско вероизповедание ” се показвали сходни парцели, които те са държали.

Съдът обаче се стимулира, че видно от градоустройствените проекти има основни разлики в рамките на парцелите, а също по този начин част от тях са издигнати след 1954 година. 

Това значи, че Община Пловдив може да проектира отначало многоетажният паркинг върху някогашния паркинг на ТЕЛК на ул. „ 4 януари ”.  Проектът бе вкаран във фризера в предишния мандат, защото от двете учебни заведения – Хуманитарната гимназия и ОУ „ Княз Александър I ” не желаеха входът на паркинга да бъде от страната на ул. „ 4 януари ”.

Един от спортните парцели бе точно сграда с лице към „ Цар Борис III Обединител ”. С решението през днешния ден градските управляващи могат да препроектират многоетажното оборудване с вход откъм булеварда.  След това да се търси и финансиране за построяването му.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР